Babiš na cestě zpátky do Strakovky. Teď sledujte ODS, padlo

12.02.2024 20:26 | Analýza

Sjezd ANO potvrdil v čele hnutí Andreje Babiše, který se tak stal jednoznačnou jedničkou pro příští volby. Podle některých by se opozičnímu hnutí otevřel větší prostor, kdyby dalo více šancí Karlu Havlíčkovi či Aleně Schillerové. Přesto je ale nejsilnější poslanecký klub ve velmi komfortní pozici, kdy se může dohodnout s kýmkoliv. Znalci zákulisí doporučují sledovat zejména ODS, co se v ní teď začne dít.

Babiš na cestě zpátky do Strakovky. Teď sledujte ODS, padlo
Foto: Screen: CNN Prima News
Popisek: Andrej Babiš v pořadu Partie.

Andrej Babiš byl během víkendu opětovně zvolen do čela hnutí ANO, které před dvanácti lety založil. Otevřeně nyní mluví o tom, že v příštích sněmovních volbách hnutí povede coby volební lídr a kandidát na premiéra. Ve vysílání CNN Prima NEWS rovněž na rovinu připustil, že potenciálním partnerem pro sestavení budoucí vlády by pro něho mohlo být hnutí SPD, přestože upřednostňuje jednobarevnou vládu.

Do sněmovních voleb zbývá zhruba rok a půl a vzhledem k nízké důvěře Fialově vládě se voličské preference hnutí ANO drží vysoko. Možná i proto můžeme z vládního tábora slyšet hlasy o tom, že se Babišovo hnutí posouvá k „extrémnějším pozicím“ a nejen svým voláním po poražení „zelených šílenců“ či varováním před ztenčováním svobody projevu, ale právě i výroky, že by se od podzimu příštího roku mohla podílet SPD Tomia Okamury.

Politolog Lukáš Valeš odmítá, že by se hnutí ANO posouvalo k extrémním okrajům. „Je to samozřejmě nesmysl. Hnutí ANO je velmi široce rozkročené a jsou tam jak lidé, kteří by za normálních okolností volili levici, tak lidé patřící do středních vrstev,“ míní.

Není si však jistý tím, zda bylo ze strany Andreje Babiše moudré, aby přišel s prohlášením o spolupráci s SPD, a že premiérem bude on, nikoli například Karel Havlíček či Alena Schillerová.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

MUDr. Milan Brázdil byl položen dotaz

Podle mě dezinformujete vy, když tvrdíte, co tvrdíte

Dobrý den, pane Brázdile, obracím se na vás zde, protože mi to přijde důvěryhodnější, i když mi zřejmě neodpovíte, snad si to aspoň přečtete. Jestli vás zajímá, co si myslím o korespondenční volbě tak vám řeknu, že je mi to úplně jedno, spíš mě štve, že vy poslanci (koalice i opozice) řešíte právě t...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Volbou nutely , Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseMivoj , 13.02.2024 9:09:52
udělalo ODS chybu stejnou jako ČSSD s Hamackem,, Učitel sprasil co šlo a jeho věčné blábolení je už únavné,, Zná jen UA, Brusel, USA,dost slabomyslné na šéfa, Mnozí jako Skopeček,Kuba,Kupka atd ho kopírují bez vize pro české obcany-volice,,Tak jaký div že ANO vede,,

|  11 |  0

Další články z rubriky

„Srab Rakušan. Vrátit mu to do toho jeho...“ Matka studentky zabité na FF UK po včerejšku přitvrdila

9:14 „Srab Rakušan. Vrátit mu to do toho jeho...“ Matka studentky zabité na FF UK po včerejšku přitvrdila

Včera mohla poprvé nahlédnout do kompletního vyšetřovacího spisu masové vraždy spáchané Davidem Kozá…